Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014

Είκοσι πέντε χρόνια μετά, πέντε αφροαμερικανοί και ισπανόφωνοι δικαιώθηκαν αφού όμως έχει εκτίσει ποινή ο καθένας τους από 6 έως 13 χρόνια.

Αποζημίωση ύψους 41 εκ. δολαρίων για 5 αφροαμερικανούς και ισπανόφωνους άνδρες που είχαν κατηγορηθεί άδικα για ομαδικό βιασμό και απόπειρα δολοφονίας το 1989 στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, όρισε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Με την απόφαση αυτή μπαίνει τέλος στον δικαστικό αγώνα που έγιναν επί 25 χρόνια οι πέντε άνδρες που έπεσαν θύματα δικαστικής πλάνης.

Οι πέντε αφροαμερικανοί και ισπανόφωνοι από το Χάρλεμ, που την εποχή εκείνη ήταν ακόμη έφηβοι, είχαν καταδικαστεί για τον βιασμό της 28χρονης τραπεζικής υπαλλήλου Τρίσα Μέιλι. Η γυναίκα δέχτηκε επίθεση ενώ έκανε τζόγκινγκ στο Σέντραλ Παρκ. Η αστυνομία πίστευε ότι οι δράστες ανήκαν σε συμμορία και ότι την έσυραν σε ένα απόμερο σημείο, την ξυλοκόπησαν, την βίασαν και την εγκατέλειψαν εκεί μισοπεθαμένη.

Η Μέιλι ανάρρωσε σταδιακά από τα τραύματά της, όμως η στιγμή της επίθεσης είχε σβηστεί από τη μνήμη της, γεγονός που περιέπλεξε το έργο των αστυνομικών.

Λίγες ώρες μετά τον βιασμό της, αστυνομικοί συνέλαβαν τους πέντε νέους και τους ανέκριναν επί ώρες, συχνά χωρίς την παρουσία δικηγόρου ή των γονιών τους. Όλοι τους καταδικάστηκαν στη συνέχεια, παρά τα κενά της αστυνομικής έρευνας και το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ποτέ το DNA τους στο θύμα.

Οι πέντε έμειναν στη φυλακή απο έξι έως 13 χρόνια, μέχρι που ένας κατά συρροή βιαστής ομολόγησε ότι εκείνος ήταν ο πραγματικός δράστης και ότι έδρασε μόνος.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δικαστική απόφαση, που σημαίνει ότι ο καθένας από τους αδίκως καταδικασθέντες θα λάβει περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια για κάθε χρόνο που έμεινε στη φυλακή. "Χάρη στη σύμφωνη γνώμη του ομοσπονδιακού δικαστή, μπορούμε επιτέλους να βάλουμε αυτήν την υπόθεση στο αρχείο και αυτοί οι πέντε άνδρες και οι οικογένειές τους να αρχίσουν να επουλώνουν τις πληγές τους και να κοιτάξουν το μέλλον" είπε ο δήμαρχος.


Green Coffee
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...