Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2014

Οι τυχαίες εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο

Οι περισσότερες μεγάλες εφευρέσεις και ανακαλύψεις έγιναν επειδή οι επιστήμονες ήξεραν περίπου τι έψαχναν και πώς θα το βρουν, ακολουθώντας βήματα και εφαρμόζοντας την από αιώνες γνωστή μέθοδο της δοκιμής και του λάθους.
Όμως, κάποιες φορές, το λάθος αποδείχθηκε περισσότερο πολύτιμο από τον αρχικό στόχο και έτσι καταλήξαμε να έχουμε φούρνους μικροκυμάτων, αντιβιοτικά και cookies με σοκολάτα.

Σακχαρίνη
To 1879 o Γερμανός χημικός Constantin Fahlberg εργαζόταν σε έρευνες στις ΗΠΑ για τη χρήση της πίσσας χρησιμοποιώντας και δοκιμάζοντας διάφορες χημικές ενώσεις. Κάποιο βράδι στο σπίτι του αντιλήφθηκε πως τα μπισκότα που έτρωγε παραήταν γλυκά. Ανακάλυψε πως έφταιγε κάποια σκόνη που είχε μείνει στα χέρια του από τα πειράματα της ημέρας. Την πατεντάρισε, την ονόμασε σακχαρίνη και έγινε πλούσιος.

Post-it
Η εταιρεία 3Μ είναι γνωστή για τα προϊόντα γραφείου της. Το 1968 ένας από τους ερευνητές της ανακάλυψε μια κόλλα που ήταν αρκετά δυνατή ώστε να κολλήσει ένα χαρτί στον τοίχο, αλλά και αρκετά αδύναμη ώστε αυτό να ξεκολλήσει εύκολα χωρίς να αφήσει ίχνη. Η ανακάλυψη δεν βρήκε καμία πρακτική εφαρμογή μέχρι τη δεκαετία του ’80 όταν ένας συνάδελφός του -που γνώριζε για την ουσία- δεν μπορούσε να σταθεροποιήσει χαρτάκια-σελιδοδείκτες σε ένα βιβλίο ψαλμών της εκκλησίας του. Έτσι έφτιαξε τα πρώτα Post-it.

Corn Flakes
Το 1898 οι αδελφοί Kellogg πειραματίζονταν βράζοντας στάρι για να φτιάξουν granola (μείγμα βρώμης, ξηρών καρπών και μέλι). Ξέχασαν μια κατσαρόλα, αφού είχε βράσει, για μέρες. Επιστρέφοντας, είδαν πως το μείγμα είχε μετατραπεί σε ξηρό προϊόν. Μετά από μερικές δοκιμές παρασκεύασαν τα πρώτα Corn Flakes.

Πηγή: Fortunegreece.com

Green Coffee
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...