Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Δηλητηριώδες ψάρι στην παραλία Καραθώνας!

Ένα άκρως επικίνδυνο ψάρι, που αν καταναλωθεί από τον άνθρωπο μπορεί να
προκαλέσει ακόμη και θάνατο, εντοπίστηκε στην παραλία Καραθώνας στο Ναύπλιο. Πρόκειται για το είδος φιστουλάρια, ένα από τα 28 είδη που προέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα κι έφτασαν στη Μεσόγειο διασχίζοντας τη διώρυγα του Σουέζ.

Εξαιτίας της δηλητηριώδους ουσίας που περιέχει, αν φαγωθεί μπορεί να επιφέρει θάνατο, αφού προκαλεί μυϊκή παράλυση, αναπνευστικές διαταραχές και ανεπάρκεια στο κυκλοφορικό σύστημα. Η φιστουλάρια, που επιστημονικά ονομάζεται Lagocephalus Sceleratus και ανήκει στην οικογένεια των Τετραοδοντοειδών (Tetraodontidae), έχει ασημί-κυανό χρώμα και μαύρες κηλίδες στη ραχιαία πλευρά, χωρίς λέπια, ενώ τα τέσσερα μπροστινά δόντια του είναι μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα.

Πρόκειται για γένος ιχθύων των τροπικών θαλασσών, συγγενικών με τον ιππόκαμπο και τον σύγγναθο. Εκτός από επικίνδυνο για τον άνθρωπο, το συγκεκριμένο ψάρι, που έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εξαπλώνεται ραγδαία, έχει αρνητική επίδραση στην αλιεία, αφού κατατρώει τον γόνο από εμπορεύσιμα είδη ψαριών. Η φιστουλάρια συνήθως κολυμπά με το σώμα της κάθετο προς τον βυθό και το κεφάλι στραμμένο προς τα κάτω, ώστε να «χτυπάει» μικρά ψάρια.Green Coffee
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...