Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

Κτίριο που αλλάζει σχήμα ανάλογα με την θερμοκρασία

Ειδικό ρεπορτάζ του Reuters παρουσιάζει μια επαναστατική πρόταση στο χώρο της αρχιτεκτονικής, από μια ομάδα ερευνητών φοιτητών του τμήματος Προηγμένης Αρχιτεκτονικής, του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης. 


Η πρόταση των ερευνητών παρουσιάζει ένα αρθρωτό "εύκαμπτο" κτίριο που χρησιμοποιεί ένα ειδικό κράμα πολυμερούς στις ενώσεις των πλακών του. Ένα υλικό που έχει την ιδιότητα να επανέρχεται στο αρχικό του σχήμα.

Η μακέτα του project 'Translated Geometries' απεικονίζει ένα κτίριο, κατασκευασμένο από τριγωνικές πλάκες -σαν οριγκάμι- το οποίο, ανάλογα με την θερμοκρασία που ασκείται στα σημεία που υπάρχει το κράμα πολυμερούς, έχει τη δυνατότητα να αλλάζει σχήμα και εμβαδόν. 

Ο ερευνητής του IAAC, Ece Tankal, εξηγεί: "Ενώ προσπαθούσαμε να βρούμε το ακριβές υλικό που θα μπορούσε να αλλάξει από μια ελαστική κατάσταση σε στερεά κατάσταση, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δομικό υλικό για την κατασκευή του κτιρίου, ανακαλύψαμε αυτό το νέο πολυμερές υλικό." Το υλικό -που τοποθετείται στις αρθρώσεις των τριγωνικών πλακών- ζεσταίνεται απευθείας με τη χρήση ηλεκτρικών καλωδίων. 

Μόλις η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 62 βαθμούς κελσίου, το υλικό αποκτά ελαστικότητα επιτρέποντας στο κτίριο να λυγίζει. Τότε αναλαμβάνουν δράση μη επανδρωμένα ελικότερα (Drones) τα οποία τραβούν τις πλάκες με ατσάλινα καλώδια, μέχρι το κτίριο να πάρει το επιθυμητό σχήμα, και παραμένουν ακίνητα για δύο περίπου λεπτά, έως ότου το υλικό 'παγώσει'. 

Η διευθύντρια του τμήματος Προηγμένης Αρχιτεκτονικής, Αρετή Μακροπούλου, δήλωσε στο Reuters, ότι τα κτίρια του μέλλοντος θα πρέπει να προσαρμόζουν ακόμα και το σχήμα τους ανάλογα με τις ανάγκες μας. 

"Θα μπορούμε να μεταφέρουμε τα σπίτια μας, όπως κάνουν κάποια από τα μέλη του ζωικού βασιλείου, και να τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας". Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ του Reuters στο βίντεο που ακολουθεί: Green Coffee
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...