Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014

Τρελά δημοψηφίσματα στις ΗΠΑ. Aπό τη χρήση πειραματικών φαρμάκων στις αρκούδες και στα δολώματα

Μία σειρά από δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν παράλληλα με τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο 


Την ώρα που οι ψηφοφόροι στο Μέιν καλούνταν χθες, παράλληλα με τις ενδιάμεσες εκλογές για το αμερικανικό Κογκρέσο, να αποφασίσουν για τους κανονισμούς που διέπουν το κυνήγι της αρκούδας, οι ψηφοφόροι στην Αλαμπάμα αποφάσιζαν με δημοψήφισμα αν συμφωνούν τα πολιτειακά δικαστήρια να κρίνουν με βάση τον νόμο της σαρίας.
Τα 146 δημοψηφίσματα που διενεργήθηκαν χθες αντανακλούν το ευρύ φάσμα ζητημάτων που σχετίζονται με την κάθε πολιτεία και διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους.
Τα δημοψηφίσματα χρησιμοποιούνται κατά παράδοση από οργανώσεις πολιτών και από τα πολιτειακά κοινοβούλια ως μέσο λήψης αποφάσεων για ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, σχολιάζει το Ρόιτερς.
Αυτό συνέβη στην περίπτωση της Αλαμπάμα, όπου οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφασίσουν για τη σαρία: ο γερουσιαστής της Αλαμπάμα Τζέραλντ Άλεν πρότεινε πρώτος την απαγόρευση της χρήσης της σαρία από τα πολιτειακά δικαστήρια με σχέδιο νόμου στο πολιτειακό κοινοβούλιο. Το νομοσχέδιο δεν ψηφίστηκε και, αντ΄αυτού, το ζήτημα τέθηκε υπό τη μορφή δημοψηφίσματος με το ερώτημα αν τα δικαστήρια θα πρέπει να χρησιμοποιούν ξένους νόμους.
Σε αντίθεση με τους κωδικοποιημένους δυτικούς νόμους, η σαρία είναι, ουσιαστικά, μία σειρά από οδηγίες, ηθικού και νομικού τύπου ασαφώς ορισμένες που βασίζονται στο Κοράνι, το κήρυγμα του προφήτη Μωάμεθ και τις μουσουλμανικές παραδόσεις, σημειώνει το Ρόιτερς.
Περιλαμβάνει, μάλιστα, από συμβουλές για την προσευχή μέχρι την προσωπική υγιεινή.
Το δημοψήφισμα στο Μέιν σχετικά με το κυνήγι της αρκούδας ήταν μία πρωτοβουλία οργάνωσης πολιτών με στόχο την απαγόρευση της χρήσης δολώματος, κυνηγετικών σκυλιών και παγίδων.
Η Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής του Μέιν εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει την "έντονη αντίθεσή" της στο μέτρο, το οποίο θα "καταστρέψει ολοσχερώς την ικανότητα της Υπηρεσίας να ελέγξει τον πληθυσμό των αρκούδων".
Μέχρι νωρίς σήμερα το πρωί, το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου δημοψηφίσματος ακόμη κρινόταν.
Τόσο το Όρεγκον όσο και το Κολοράντο διενήργησαν δημοψηφίσματα σχετικά με την υποχρεωτική αναγραφή της περιεκτικότητας γενετικά τροποποιημένων ουσιών στα τρόφιμα προς ενημέρωση των καταναλωτών.
Το Κολοράντο καταψήφισε το μέτρο, ενώ στο Όρεγκον το αποτέλεσμα ακόμη κρίνεται.
Στην Αριζόνα, οι ψηφοφόροι αποφάσισαν σε δημοψήφισμα υπέρ της χρήσης από ασθενείς με καταληκτικές νόσου φαρμάκων μη εγκεκριμένων από τον Οργανισμό Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), στο Κολοράντο ψήφισαν κατά του μέτρου για την επέκταση στοιχημάτων στις ιπποδρομίες και στο Άρκανσο κλήθηκαν να αποφασίσουν υπέρ ή κατά της παραγωγής και πώλησης οινοπνευματωδών σ' ολόκληρη την πολιτεία, σε ορισμένες ζώνες της οποίας το αλκοόλ εξακολουθεί να απαγορεύεται.


Green Coffee
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...