Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

Ο σκύλος της μύρισε τον καρκίνο και την έσωσε!

Συγκλονίζει η ιστορία μιας κτηνιάτρου από την Βρετανία. Ο σκύλος της μύρισε τον καρκίνο στον μαστό της και την έσωσε!

Τον Αύγουστο του 2009 πήρε μια σκυλίτσα, την Ντέιζι και αποφάσισε να την εκπαιδεύσει στο να χρησιμοποιεί την όσφρησή της για ιατρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς, διότι ήταν πεπεισμένη πως τα σκυλιά θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν ανθρώπινες ασθένειες ή συμπτώματα, από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στους διαβητικούς μέχρι καρκινικά κύτταρα, χρησιμοποιώντας μόνο τη μύτη τους, καθώς το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την όσφρηση είναι 40 φορές πιο ισχυρό στα σκυλιά από ό,τι στους ανθρώπους.

Έτσι, ένα απόγευμα, η Κλερ έκανε ένα διάλειμμα από τη δουλειά, προκειμένου να βγάλει τη Ντέιζι και δύο άλλα σκυλιά για την καθιερωμένη τους απογευματινή βόλτα.

«Άνοιξα την πόρτα του αυτοκινήτου και τα άλλα δύο πήδηξαν αμέσως έξω, όμως η Ντέιζι κάθισε κοιτάζοντάς με επίμονα» θυμάται η Κλερ Γκεστ που μίλησε στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph».

«Μετά έπαιξε μαζί μου κανά δυο φορές, σπρώχνοντας το στήθος μου με τη μύτη της. Ήταν πολύ παράξενο, γιατί δεν είναι ένα “επιθετικό” σκυλί. Αλλά με έσπρωξε ξανά. Τότε είπα: “Χαζό κορίτσι, φύγε μακριά” και πήδηξε έξω. Πήγαμε μια βόλτα και καθ' όλη τη διάρκειά της σκεφτόμουν πως αυτό πονούσε» προσθέτει.

Εκείνο το απόγευμα, η 50χρονη σήμερα Κλερ, έβαλε το χέρι της στο σημείο που την πίεσε η Ντέιζι.

«Θεώρησα πως κάτι υπήρχε εκεί: ένας όγκος»: αυτό επιβεβαίωσαν και οι ιατρικές εξετάσεις, που έδειξαν την ύπαρξη μιας κύστης στο αριστερό στήθος της, ακριβώς στο σημείο που υπέδειξε η σκυλίτσα της. Αργότερα, η βιοψία έδειξε πως επρόκειτο για καρκίνο του μαστού.

«Ο χειρουργός είπε ότι ήμουν απίστευτα τυχερή που διαγνώστηκε τόσο νωρίς. Ήταν τόσο βαθύ όσο μπορούσε να είναι ένας καρκίνος του μαστού, αλλά μέχρι τη στιγμή που θα ένιωθα κάτι, θα ήταν ήδη πολύ αργά» δηλώνει η Κλερ, η οποία υποβλήθηκε σε μερική μαστεκτομή και σε ακτινοθεραπείες διάρκειας πέντε εβδομάδων.

Σήμερα η Κλερ, απαλλαγμένη από τον καρκίνο, νιώθει ευγνωμοσύνη για το σκυλί της και θεωρεί πως εκείνο της έσωσε τη ζωή.

«Μπορεί να χρειαζόμουν πιο επιθετική χημειοθεραπεία. Μπορεί και να μην είχα επιζήσει (αν το κοίταζα πιο αργά). Αυτή ήταν (η Ντέιζι) που με έκανε να αποφασίσω να ψάξω τι μου συμβαίνει».

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ντέιζι, από το 2009, οπότε και μύρισε τον καρκίνο του μαστού της Κλερ, έχει ανιχνεύσει μέσω της όσφρησης δειγμάτων 500 περιπτώσεις καρκίνου, ενώ αυτή την εβδομάδα έγινε το πρώτο σκυλί μετά το 2005, που βραβεύτηκε με το μετάλλιο του Κυανού Σταυρού (Blue Cross medal).Green Coffee
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...