Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Οικογενειακό καταφύγιο για τις πυρκαγιές

Ένα εντυπωσιακό, μοναδικό στο είδος του στον κόσμο, αντιπυρικό καταφύγιο, κατασκεύασε μια ομογενειακή εταιρεία της Μελβούρνης.Κάθε χρόνο στην Αυστραλία, όπως είναι γνωστό, σημειώνονται πολλές πυρκαγιές τους θερινούς μήνες και συχνά υπάρχουν και θύματα. Μετά, όμως ,την πύρινη λαίλαπα που έπληξε τη Βικτώρια πριν πέντε χρόνια, όταν έχασαν την ζωή τους 173 άτομα μέσα σε μια μέρα, ερευνητές του πανεπιστημίου Swinburne University of Technology έλαβαν κρατική επιχορήγηση για να σχεδιάσουν ένα αντιπυρικό καταφύγιο που θα έσωζε ζωές κατά τη διάρκεια δασικών πυρκαγιών.

Εξετάσαν διάφορα μοντέλα, όπως τα υπόγεια καταφύγια που υπάρχουν στις ΗΠΑ και τελικά κατέληξαν σε κάτι απλό, εύκολο, οικονομικά προσιτό αλλά και απόλυτα ασφαλές, όπως λένε. Σχεδίασαν, λοιπόν, ένα καταφύγιο το οποίο κατασκεύασε η εταιρεία Frankston Concrete Products του ομογενή Πήτερ Ζυγούρα, το οποίο και παρουσιάστηκε επισήμως στους χώρους του πανεπιστημίου αφού πέρασε εξονυχιστικά όλους τους ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών και πήρε την έγκρισή τους.

Το καταφύγιο, (κατασκευασμένο από ειδικό τσιμέντο) μπορεί να φιλοξενήσει πέντε άτομα και να αντέχει σε ιδιαίτερα έντονες θερμοκρασίες. Διαθέτει εξωτερικό και εσωτερικό θάλαμο με διπλά τοιχώματα. Σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, οι άνθρωποι μετακινούνται στον εσωτερικό θάλαμο όπου κλείνουν τις οπές και περιμένουν να περάσει η φωτιά. Ένα μικρό παράθυρο επιτρέπει να ελέγχουν αν το μέτωπο της φωτιάς έχει περάσει, πριν βγουν από το καταφύγιο.

«Αντί να βασιζόμαστε σε συσκευές οξυγόνου ή μάσκες» είπε ο Δρ Kulkarni που το σχεδίασε μαζί με συνεργάτες του, «αυτό το καταφύγιο πάνω από το έδαφος έχει σχεδιαστεί ειδικά για να παρέχει αρκετό οξυγόνο για πέντε άτομα για μία ώρα». Συμπλήρωσε δε πως μόλις κλείσουν οι πόρτες, αυτόματα γίνεται η μόνωση του χώρου για να μην περάσει καπνός και διοξείδιο του άνθρακα στο εσωτερικό. Το καταφύγιο διαθέτει τα απαραίτητα, όπως φακούς, πτυσσόμενες καρέκλες, ακόμη και έναν καθρέφτη στον τοίχο για να κάνει τον χώρο να φανεί μεγαλύτερος από ό, τι είναι στην πραγματικότητα.

Ο κ. Ζυγούρας συμπλήρωσε πως το αρχικό καταφύγιο χρειάστηκε ένα εκατομμύριο δολάρια για να φτιαχτεί.

«Στην αγορά όμως θα διατίθεται τώρα έναντι 23.000 δολαρίων Αυστραλίας» είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να τοποθετείται σε απόσταση όχι μικρότερη από 10 μέτρα από ένα σπίτι αλλά όχι περισσότερο από 20 μέτρα και να διατηρείται μακριά από τα οχήματα».


Green Coffee
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...